iFuel

Wat is roaming

Roaming, wat is het?

Wat is roaming, wanneer is er sprake van roaming, wat zijn de risico’s en welke kosten zijn hieraan verbonden?

wat is roamingRoaming is al het dataverkeer (zoals internet en e-mail) in het buitenland. Zodra je de grens overgaat ontvang je van je eigen provider een SMSje dat er gebruik wordt gemaakt van een buitenlands (partner)netwerk. Indien je vanaf dit moment gebruik maakt van mobiel internet is er dus sprake van roaming. De kosten voor roaming variëren sterk per aanbieden en abonnement.

Met de moderne communicatiemiddelen, en dan met name smartphones en tablets, ben je bijna continu verbonden met het internet. De applicaties die open staan gebruiken voortdurend dataverkeer om hun dienst op een juiste manier te kunnen leveren. Dit is een geweldige ontwikkeling, maar pas op als je naar het buitenland gaat. Deze applicaties weten namelijk niet dat het misschien wel bákken met geld kost om met internet verbonden te zijn op een buitenlands netwerk. Als je internet gebruikt op een buitenlands netwerk is er sprake van roaming.

De kosten voor roaming kunnen al snel hoog oplopen. Met het Europese akkoord mogen telefoonaanbieders maximaal voor € 59,50 aan dataverkeer in rekening brengen. Alles daarboven is vergrendeld, tenzij je dit zelf hebt gewijzigd. Veel providers wijzigen deze limiet echter vaak tegelijkertijd met andere wijzigingen die je maakt, waarbij je akkoord gaat met het opheffen van deze EU Data Roaming-begrenzing. Dan denk je dat je beschermd bent tegen hoge kosten, wat waarschijnlijk niet meer zo is.

Hoge roaming kosten voorkomen

Gebruik Wi-fi! Vandaag de dag zijn er duizenden hot-spots over de hele wereld beschikbaar. Zolang je smartphone of tablet via wi-fi is verbonden met een hotspot, wordt er geen mobiel dataverkeer gebruikt. internet in het buitenlandZo kunnen hoge roamingkosten eenvoudig voorkomen worden. Ook in hotels en lounges, op stations en vliegvelden zijn vaak gratis wi-fi verbindingen beschikbaar. Let echter wel op met het versturen van persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden. Het kan namelijk voorkomen dat een Wi-fi netwerk niet optimaal beveiligd is.

Als je in het buitenland via 3G / HSDPA verbonden bent met het internet, dan wordt deze verbinding verzorgd door een buitenlands partnernetwerk van je eigen provider. Deze roamingtarieven in verschillende landen kunnen erg uiteenlopen per provider. Wil je weten wat het kost om in het buitenland te internetten? Kijk dan op de website van je provider onder “tarieven” en “internet in het buitenland”.

wat is roaming


 
Wat is roaming? Tegenwoordig maakt met steeds vaker gebruik van mobiel internet, maar hoe werkt dit in het buitenland?
Heel handig artikel, met duidelijke beschrijvingen.
Wat is roaming
Datum: 28-04-2013
9,8 / 10